Wat doet een dirigent?

Vorige week heeft de dirigent wereld van de “hoge cultuur” in Duitsland werd verlamd door de keuze van die directeur en artistiek leider van de Berliner Philharmoniker zal zijn van 2018, ter vervanging van de Britse Simon Rattle. Het is het enige orkest in zijn soort waarin de beslissing niet valt op een official, maar op de muzikanten. Bij de verkiezing wordt de muzikale kennis van de regisseur gewaardeerd, samen met de deugden van leiderschap en de goede behandeling van de kunstenaars. Het is een proces dat herinnert aan het Romeinse conclaaf waarin de pausen worden gekozen. De dirigent leden van de Berliner Philharmoniker, de meest beroemde orkest ter wereld, sloot zich aan de week te beginnen in een anonieme plaats in een tijd waarin voor de eerste keer was er zwarte rook en heeft geen overeenstemming kunnen bereiken. De muzikanten kondigden aan dat ze volgend jaar de beslissing zullen nemen.

Waarom al die dirigent drukte?

Is het zo belangrijk om een ​​dirigent op het podium te hebben? Heeft de muzikanten niet een score die ze van de aard en de timing van muzieknoten het samenstellen van een sonate, een optreden, een cantate, een madrigaal of een symfonie vertelt hebben? Er zijn twee opvattingen over het werk van de dirigent of orkestdirigent die verschillende antwoorden op deze vragen geven. Een prozaïsche visie bevestigt dat de regisseur noodzakelijk is, omdat het de tolken helpt om te beginnen, om de tijd en het ritme van een muziekstuk te behouden. De functie ervan zou vergelijkbaar zijn met die van een metronoom, het instrument dat wordt gebruikt om die taak uit te voeren. De bestuurder zou niets anders doen dan een stokje in zijn rechterhand schuiven om de tijd te markeren en een referentie te zijn voor de muzikanten: de enigen die verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van een interpretatie. Bovendien, zoals het houden van deze visie, de directeur is verantwoordelijk voor de organisatorische kwesties zoals de oproep voor muzikanten voor repetities en de selectie van de werken moeten worden uitgelegd.

Aan de andere dirigent kant

Een meer lyrische visie bevestigt dat-be directeur van symfonisch orkest, filharmonisch, koor of een groep camera- houdt niet alleen tijd en orde in het orkest, maar het is bijna mystieke dirigent persoonlijkheid en een persoonlijke vorm van communicatie met de muzikanten drukt het een karakter, een bepaalde emotie, dat het werk iets anders maakt dan de interpretaties onder het stokje van een andere dirigent. Volgens deze lyrische visie, de regisseur vertaalt een visie op schoonheid in prachtige klanken, communiceren dit in een geraffineerde manier door een gebarentaal met muzikanten, beeldhouwen een geluid, waardoor de beste van elk instrument, met nadruk op bepaalde aspecten van een stuk over anderen en het vertalen van een muziekwerk in een artefact met zijn persoonlijke handtekening.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *